Rätt möbler på kontoret

Ett tag sa man att en skrivbord skvallrade om det egna mentala tillståndet. Med det tänkte man sig att ett skrivbord som var prydligt även hade det "prydligt" inombords, men vad säger då ett helt tomt skrivbord? Inte så kul, längre. Nä, det behöver inte alls ha någon som helst korrelation mellan det inre landskapet och det egna skrivbordet. Tur är väl det. Andra säger att ju rörigare yttre "landskap" är, som i det egna rummet, skrivbordet och så vidare, desto bättre inre ordning på tankarna har man. Alltså helt tvärtom mot skrivbordet som avbild av den egna personligheten. Oberoende vad som är rätt eller fel i dessa påståenden är skrivbordet väldigt viktigt. Framför allt om man arbetar med design och konst.

Allt är digitalt numera

Det är fantastiskt vad man kan skapa på digital väg. Det vet alla som har sett vackra bilder och magasin skapas bara på en enda vecka. Hela tidningar har tagits fram med 40-tal sidor med bild efter bild, och allt det i den egna datorn. Sedan har alla sidor åkt till tryckeriet och vips har ett stort magasin skapats. Bilderna är tagna var som helst i världen. Kanske någonstans i Amazonas djungler, i den svenska skärgården, i våra lappländska fjäll, eller på någon semesterresa på Bahamas. Eller kanske inte alls utomhus, utan inne i en studio med vackra fotomodeller. Snabbheten är möjlig med dagens digitala teknik. Tänk vad mycket vi kan skapa, bara vi har ordentliga skrivbord.

10 Nov 2017

 

Affischtävling på temat gräns

Screen2016 var en tävling i design där svenska reklam- & designskolor fick delta och uppdraget gick ut på att designa affisher på temat gräns. Det fanns 140 bidrag i tävlingen och tio vinnare utsågs. Vinnarna var:

Joakim Eriksson, Forsbergs Skola
Tor Westerlund, Beckmans Designhögskola
Karin Borg, HDK Göteborg
Paula Menyes, Forsbergs Skola
Rikard Olsen, Konstfack
Alexander Lindblad, Yrgo – Göteborg
Lisa Borg, Beckmans Designhögskola
Sofia Sandvik, Högskolan Dalarna
Erik Lilliehorn, Forsbergs Skola
Klara Eneroth, Nyckelviksskolan

Alla bidrag som vann hade tydlig koppling till temat samtidigt som de utmanade människors ofta snäva uppfattning om begreppet. Det stod varje elev fritt att tolka temat och vissa använde gränser mellan länder som fokus medan andra hade döden som det centrala. Läs mer om Screen2016 här och här.

 

En blogg om svensk konst och design

Denna blogg lägger fokus på svensk form och design, både från historien och framtiden. Det är en mycket spännande marknad!