Affischer på 70-talet

På 70-talet kom det att bli poppis med affischer, alltså idolbilder som man hängde på väggarna. Det som senare kom att heta posters. Under 70-talet var motiv som David Cassidy och Donny Osmond vanliga hos tonårstjejerna. Andra motiv som var populära var psykedeliska affischer med hippies, svampar och droger. Men även färger och mönster skulle vara så psykedeliska som möjligt.

Ville man vara lite extra cool fixade man sammetsaffischer. Dessa var oerhört eftertraktade. Dessa starka färger stack ut i mörkret.

5 Mar 2020

 

Affischtävling på temat gräns

Screen2016 var en tävling i design där svenska reklam- & designskolor fick delta och uppdraget gick ut på att designa affisher på temat gräns. Det fanns 140 bidrag i tävlingen och tio vinnare utsågs. Vinnarna var:

Joakim Eriksson, Forsbergs Skola
Tor Westerlund, Beckmans Designhögskola
Karin Borg, HDK Göteborg
Paula Menyes, Forsbergs Skola
Rikard Olsen, Konstfack
Alexander Lindblad, Yrgo – Göteborg
Lisa Borg, Beckmans Designhögskola
Sofia Sandvik, Högskolan Dalarna
Erik Lilliehorn, Forsbergs Skola
Klara Eneroth, Nyckelviksskolan

Alla bidrag som vann hade tydlig koppling till temat samtidigt som de utmanade människors ofta snäva uppfattning om begreppet. Det stod varje elev fritt att tolka temat och vissa använde gränser mellan länder som fokus medan andra hade döden som det centrala. Läs mer om Screen2016 här och här.

 

En blogg om svensk konst och design

Denna blogg lägger fokus på svensk form och design, både från historien och framtiden. Det är en mycket spännande marknad!