När design och information ska gå hand i hand

Har du gått förbi en byggarbetsplats någon gång? Då har du säkert sett att i Sverige så finns det tre saker som är viktiga på ett bygge. Förutom själva bygget då såklart. Det ena är staketet runt själva bygget, det är där för att skydda människor från skador de kan få om de råkar promenera in på arbetsplatsen. Det andra är förbudsskyltar som talar om att du inte får lov att gå in innanför staketet. Den tredje grejen som alltid finns är byggskyltar. De kanske inte känns så viktiga för gemene man men för företagen som är där och jobbar så är de både en snygg reklamplats för dem och en information för dig. 

Sett ur en designers ögon

Byggskyltar för arbetsplatser kanske inte behöver vara snygga att se på men som designer så ser jag skönheten i allt. De jag har sett hittills har en sak gemensamt och det är att de är tydliga, då menar jag lättlästa! De har alltid, eller nästan alltid i alla fall, valt ett typsnitt som är behagligt för ögat. En skylt jag såg nyligen hade till och med bilder på sig, det höjde intrycket och man ville titta på den. Det var då jag såg att de höll på att bygga ett nytt dagis där. Det hade jag ju aldrig vetat om jag inte läst. Nyfiken som jag är gick jag närmare skylten och kollade om det stod vem som gjort den. Beweholt heter de, de ska ha en extra stjärna i kanten för att de valt att göra byggskyltarna estetiskt tilltalande.  

13 Apr 2018

 

Affischtävling på temat gräns

Screen2016 var en tävling i design där svenska reklam- & designskolor fick delta och uppdraget gick ut på att designa affisher på temat gräns. Det fanns 140 bidrag i tävlingen och tio vinnare utsågs. Vinnarna var:

Joakim Eriksson, Forsbergs Skola
Tor Westerlund, Beckmans Designhögskola
Karin Borg, HDK Göteborg
Paula Menyes, Forsbergs Skola
Rikard Olsen, Konstfack
Alexander Lindblad, Yrgo – Göteborg
Lisa Borg, Beckmans Designhögskola
Sofia Sandvik, Högskolan Dalarna
Erik Lilliehorn, Forsbergs Skola
Klara Eneroth, Nyckelviksskolan

Alla bidrag som vann hade tydlig koppling till temat samtidigt som de utmanade människors ofta snäva uppfattning om begreppet. Det stod varje elev fritt att tolka temat och vissa använde gränser mellan länder som fokus medan andra hade döden som det centrala. Läs mer om Screen2016 här och här.

 

En blogg om svensk konst och design

Denna blogg lägger fokus på svensk form och design, både från historien och framtiden. Det är en mycket spännande marknad!